Εξωσωματική γονιμοποίηση

Υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ψυχολογία του ζευγαριού.

Εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι περίπου το 15% του γενικού πληθυσμού αφορά σε υπογόνιμα ζευγάρια ενώ το 10% εξ’ αυτών είναι σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής έχουν δώσει λύση σε πολύ μεγάλο αριθμό ζευγαριών που είχαν μικρές ή ανύπαρκτες ελπίδες τεκνοποίησης, προσφέροντας σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Τα ποσοστά της υπογονιμότητας δείχνουν ότι αποτελεί πλέον ένα κοινό ιατρικό πρόβλημα και αντιμετωπίζεται συνήθως ως προς αυτό το σκέλος του, δηλαδή ως προς την οργανική πλευρά του προβλήματος. Τα υπογόνιμα ζευγάρια όμως, βιώνουν μια πολύ μεγάλη συναισθηματική δυσκολία μέχρι να πάρουν την απόφαση για εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Πριν φτάσει το ζευγάρι να υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας έχει περάσει μια επώδυνη περίοδο προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα. Ο καθένας τους έχει βιώσει απογοήτευση, θυμό, ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έχει απειληθεί η ταυτότητα και των δύο, οι προσδοκίες και τα θέλω τους από τον γάμο και τη ζωή τους, ο ρόλος τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, η σχέση μεταξύ τους και με όλους τους άλλους. 

Όμως και κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, το ζευγάρι και ιδιαίτερα η γυναίκα βιώνουν άγχος και κατάθλιψη, φόβο, αγωνία, ανυπομονησία, ενοχές, ενώ μεταξύ τους μπορεί να δημιουργηθεί συναισθηματική απομόνωση αλλά και σεξουαλική απόσταση. Ειδικά σε περιπτώσεις μιας ή περισσοτέρων αποτυχημένων προσπαθειών η σχέση του ζευγαριού μπαίνει σε μεγάλη δοκιμασία και μπορεί να απειληθεί ακόμα και η δέσμευση του ζευγαριού άρα η διατήρηση της υπάρχουσας διμελούς οικογένειας. 

Γίνεται αντιληπτό ότι η ψυχολογική υποστήριξη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απαραίτητη. Λαμβάνοντας υποστήριξη, το ζευγάρι θα επεξεργαστεί το πλήθος των συναισθημάτων, θα αποδεχτεί το πρόβλημα που υπάρχει, θα νιώσει ότι έχει ξανά τον έλεγχο της κατάστασης και θα μειώσει το φόβο και το στρες, αντικαθιστώντας τα με αισιοδοξία και ρεαλισμό. Παράλληλα θα βελτιώσει την μεταξύ του σχέση, αποκαθιστώντας την επικοινωνία, βοηθώντας στην αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων και διατηρώντας τη συνοχή της συντροφικότητας και της συναισθηματικής ροής. 

Είναι σημαντικό η υποστήριξη να λάβει μέρος σε επίπεδο ζευγαριού. Αν παραταύτα ο ένας από τους δύο αρνείται να μπει στη διαδικασία, τότε η υποστήριξη μπορεί να γίνει σε ατομικό επίπεδο.

(φωτογραφία: Mohd Khawaja)

Logo Ειρήνη Ντάκου
Ψυχολόγος

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Λέλας Καραγιάννη 18
163 42, Άνω Ηλιούπολη
Αθήνα

Newsletter

Γίνετε συνδρομητές
στο newsletter μας