Τι σχέση έχει ο έρωτας, μερικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου και η διατροφή;

Τι σχέση έχει ο έρωτας, μερικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου και η διατροφή;

Ο έρωτας είναι πανανθρώπινη εμπειρία. Σε ανθρωπολογική έρευνα 166 κοινωνιών ανά τον κόσμο βρέθηκε απόδειξη ότι στις 147 τουλάχιστον απ’ αυτές οι άνθρωποι ερωτεύονται. Τραγουδούν τον έρωτα, γράφουν γι’ αυτόν, κάνουν μάγια, φτιάχνουν φίλτρα, φέρουν φυλαχτά. Κλέβονται, αυτοκτονούν, φτιάχνουν μύθους. Η επιστήμη καταλήγει ότι ο έρωτας είναι παγκόσμια (ή σχεδόν παγκόσμια) ανθρώπινη εμπειρία, ξεχωριστή στον ανθρώπινο εγκέφαλο απ’ ότι στα άλλα είδη.

Ντοπαμίνη και έρωτας

Η διάσημη για τις σχετικές έρευνές της Ψυχολόγος Έλεν Φίσερ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν όλη την επιστημονική βιβλιογραφία για τη φύση του έρωτα. Κατέληξαν σε 13 ψυχοφυσιολογικές ιδιότητες που συνδέονται με την εμπειρία του έρωτα. Στη συνέχεια, σκανάροντας τον εγκέφαλο ατόμων που είχαν δηλώσει σε ερωτηματολόγια της έρευνας «τρελά ερωτευμένα», συνέκριναν αυτές τις ιδιότητες με τις συμπεριφορικές επιπτώσεις τριών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου: την ντοπαμίνη που αυξάνει την καλή διάθεση, την νορεπινεφρίνη που αυξάνει την καρδιακή λειτουργία και την σεροτονίνη που ηρεμεί τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάποιες βασικές ιδιότητες του έρωτα, όπως: το «αντικείμενο του έρωτα» γίνεται μοναδικό και αναντικατάστατο, η επικέντρωση μόνο στις θετικές ποιότητες του άλλου, η αίσθηση απίστευτης ενέργειας, ο εμμονικός τρόπος που σκεφτόμαστε τον άλλο, συνδέονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης και μειωμένες συγκεντρώσεις σεροτονίνης. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών δημιουργούν:

  • Αίσθημα χαράς
  • Αυξημένη συγκέντρωση
  • Ευφορία
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • Καρδιοχτύπι
  • Επιτάχυνση της αναπνοής
  • Μειωμένη όρεξη

Φαγητό και έρωτας

Πέραν της ντοπαμίνης που μας κόβει την όρεξη στη φάση του τρελού έρωτα, το φαγητό είναι ένα μέσο παρουσίασης ικανοτήτων στον/στην υποψήφιο σύντροφό μας. Είτε προσφέροντάς το σ’ ένα εστιατόριο ή ετοιμάζοντάς το στο σπίτι, ένα καλό γεύμα γίνεται μέρος της σχέσης μας. Μην ξεχνάμε ότι η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας άρα δεν μπορεί παρά να έχει ουσιαστική σημασία για τη σχέση μας.

Την ίδια στιγμή, οι διατροφικές συνήθειες είναι γνωστό ότι έχουν στοιχείο κοινωνικής μετάδοσης. Έτσι, αν το αντικείμενο του έρωτά μας, ο/η σύντροφός μας, επιλέγει μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ πιθανό να την ακολουθήσουμε και ν’ αποκτήσουμε καλύτερο βάρος. Δυστυχώς σ’ αυτήν την παράμετρο μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο, δηλαδή ν’ ακολουθήσουμε μια μη-ισορροπημένη διατροφή και τελικά να βάλουμε κιλά ή και να επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Οι στατιστικές παρόλα αυτά που απογοητεύουν αφορούν τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή συγκατοικούν. Προφανώς δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν πλέον τον ανταγωνισμό της επιλογής από έναν σύντροφο, χάνουν το κίνητρό τους να διατηρούνται σε φόρμα. Επιπλέον, το στυλ ζωής όλο και περισσότερο περιφέρεται γύρω από το φαγητό: θα βγουν για φαγητό, θα μαγειρέψουν για φίλους, θα δουν ταινία με πίτσα, κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι ότι άντρες και γυναίκες έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι συγκρινόμενοι με άτομα εκτός μακροχρόνιας σχέσης.

Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες συνδέουν τον έρωτα με το φαγητό. Αναλογιζόμενοι τα επιστημονικά στοιχεία και διατυπωμένο εδώ με ανάλαφρη διάθεση, το σύνθημα για καλύτερη φόρμα είναι: Μείνετε ερωτευμένοι!!!!

(φωτογραφία: Ferran Jordà)

Logo Ειρήνη Ντάκου
Ψυχολόγος

Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Άνω Ηλιούπολη
Αθήνα

Newsletter

Γίνετε συνδρομητές
στο newsletter μας